En konsol att dö för

Det verkar som att verkligheten besannat Max Barrys ideer om marknadsföring från hans bok “Jennifer Government”. Boken utspelar sig i en nära framtid där ALLT är privatiserat, och där folk tar sina efternamn efter företaget de är anställda av – därav titeln på boken. Jennifer Staten är en statsanställd agent som försöker sätta dit en pr-man från Nike, John Nike. John har orkestrerat den, i sina ögon, perfekta pr-kuppen. Nike har gjort reklam för sina nya skor “Mercury” i månader. Men fortfarande finns inte ett ex på marknaden. På så sätt har man drivit upp förväntningarna till det hysteriska. Men det räcker inte.

För att försäkra sig om att hypen blir tillräckligt stor när skorna äntligen släpps får John en lägre anställd på Nike att skriva på ett kontrakt, där han lovar att skjuta ett par ungdomar vid en av butikerna där skorna ska släppas – på så sätt framstår det som att folk är beredda att mörda för skorna. Boken rekommenderas varmt. Nu till verkligheten…

Nyligen släppte Sony sin efterlängtade spelkonsol PlayStation 3. Dock släppte man bara ett mycket begränsat antal konsoler i varje butik. Flera personer skadades allvarligt vid olika incidenter då andra ungdomar försökte råna de som varit tursamma nog att ha fått tag i ett exemplar av konsolen.

Barry kommenterade det hela på sin hemsida:

“Not that I’m saying Sony deliberately engineered a stock shortage and then hired an assassin to shoot someone in the stampede in order to build up the hype. That would be unspeakably immoral. To rip off the opening of Jennifer Government so blatantly, I mean.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>