Tiggarturism

Den ”sociala turism” av östeuropeiska hantverkare som en del fruktade blev aldrig av. Däremot har vi fått ”tiggarturister”. Människor som kommer hit och tjänar bra på tiggeriet. Häromdagen kom det en välbyggd man i 30-års åldern på tåget och delade ut de där inplastade lapparna som man har blivit van vid att se. Han var klädd i dyra jeans och en märkeströja. På lappen stod det att han var fattig och att hans son hade leukemi. I ett inslag på aktuellt för ett år sen, som handlade om en prostitutionshärva, hade kamerateamet varit och filmat vid en hudvagnsparkering där de östeuropeiska kvinnor som saken gällde hade fått bo. Man hade gripit flera män som hade styrt det hela. När kameran zoomade in på ett bord i en av husvagnarna såg man en tjock bunt med just de där inplastade lapparna ligga där…

Förövrigt berättar Peter Enell vid Citypolisen i Aftonbladet om deras erfarenheter av tiggeriet:

– Vid ett tillfälle ingrep vi mot en man som tiggde utanför McDonalds med ett barn i sällskap. En kvinna köpte hamburgare åt dem. När vi bad honom visa att han hade tillräckligt med medel för att uppehålla sig i Sverige plockade han fram 52 000 kronor.

Det värsta med det hela är ju att dessa personer gör folk avogt inställda till alla tiggare, även de som faktiskt är fattiga.

2 thoughts on “Tiggarturism

  1. Bra fråga! Jag anser inte att man bör förbuda tiggeri helt eller för vissa grupper. Tvärtom tycker jag det är något positivt i att pnegar omfördelas, även om man kan önska att det gjordes på andra sätt som inte var så förnedrande. Men jag anser att det är omoraliskt att tigga om man har mycket pengar. Vad är det för poäng med att fördela pengar från de som har till andra som har? Jag tycker det är synd om människor stillar sina samveten genom att ge pengar till en “tiggarturist” snarare än till t ex statsmissionen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>