Oseriösa opinionsundersökningar

DN, Svd och Aftonbladet rapporterar om två nya opinionsundersökningar inför riksdagsvalet 2010, den ena från Skop och den andra från Sifo. De ger lite olika bild av opinionsläget: i Skops blir alliansen större än oppositionen och i Sifo tvärtom. En viktig detalj är dock exakt vad man har frågat efter i undersökningarna. Sifo ställer den rimliga frågan “Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det vore val i dag? “. Skop ställer frågan “Vilket politiskt parti tycker Du bäst om i rikspolitiken?”. En mycket märklig fråga med tanke på att opinionsundersökningar används för att tolka hur svenskarna skulle rösta, snarare än vad de mer allmänt tycker om partierna.

Vad gör då DN i sin artikel av detta material? Självklart slår man på stora trumman för Skops undersökning! Man nämner visserligen detta med de olika formuleringarna i artikeln, men problematiserar inte vad detta skulle kunna innebära. Återigen: opinionsundersökningar är ett trubbigt instrument och de övertolkas ofta. Nu är inte skillnaden mellan resultaten från de olika undersökningarna särskilt stor (förutom för Miljöpartiet*) men det minsta man kan begära är en kritisk granskning av de undersökningar som presenteras. Anledningen till att man istället presenterar det som man gör är förstås att man förstår att sådana här undersökningar inte bara speglar utan även påverkar opinionen.

*Miljöpartiet går ner till 5% i Skop och upp till rekordhöga 8.6 i Sifo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>