Miljöpartiet ökar i ny opinionsmätning, nu dubbelt så stora som i valet 2006

Det tycks som att det långsiktiga arbetet som språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson bedrivit för att visa att Miljöpartiet numera är ett moget parti börjar ge utdelning. Aftonbladet rapporterar om en ny opinionsundersökning inför riksdagsvalet från United Minds, där stödet för MP ökar till 10,5%, vilket är det högsta resultatet för partiet i en mätning inför riksdagsvalet som jag har sett! United Minds analyserar inte anledningen till detta, utan bekymrar sig mest om att väljare går från de borgerliga partierna till Piratpartiet.

Troligtvis är det så att resultatet i EU-valet gett MP skjuts på två sätt: dels har det blivit tydligt att partiet har seriösa politiker som jobbar hårt och inte bara ser politiska uppdrag som en födkrok (se mitt tidigare inlägg om Carl Schlyter). Dels har partiet numera ett såpass högt stöd att det underlättar för tidigare tveksamma väljare att lägga sin röst på MP. Vi människor är nämnligen inte mer komplicerade än att vi påverkas av vad andra tycker, och om över 10% stöder ett parti måste det väl vara något vettigt med partiet? Opinionmätningar inte bara mätningar utan även något som till viss del påverkar opinionen.

Slutligen tror jag att ökningen till stor del beror på att Miljöpartiet håller på att ta över rollen som det främsta alternativet bland solidariskt sinnade välutbildade och storstadsbor, på bekostnad av Socialdemokraterna och Vänstern. För de som känner sig främmande inför en otidsenlig klassretorik eller har en mer individualistisk människosyn men inte köper alliansens marknadliberala politik, erbjuder MP ett alternativ.

Vad kan man i övrigt dra för slutsatser utifrån opinionsundersökningen då? För det första skulle det med trygg majoritet bli en rödgrön regering om detta var ett valresultat, även om Sverigedemokraterna skulle stödja alliansen. Sverigedemokraterna kommer alltså in i riksdagen och Kristdemokraterna åker ut. Från pest till kolera. Piratpartiet går framåt och ligger strax under spärren. De unga väljarna ratar i allt högre utsträckning de borgerliga partierna, och Moderaterna ligger nu under sitt resultat från senaste valet.

Piratpartiet tar sina väljare främst från Alliansen, vilket inte torde överraska någon. Dels har ju alliansen profilerat sig som det integritetsfientliga alternativet nummer ett genom FRA, Ipred, med mera. Dels har Piratpartiet en klart borgerlig lutning, Rick Falkvinge kallar sig ultrakapitalist och Christian Engström är gammal folkpartist. I de frågor som oppositionens väljare vanligtvis tycker är viktiga, såsom klimat, solidaritet och jämställdhet, har de som bekant inget att komma med, och både Vänsterpartiet och Miljöpartiet har ju tagit ställning för avkriminalisering av fildelning för privat bruk.

Slutligen bör man väl lägga in den vanliga brasklappen: det är inget valresultat, det är en opinionsundersökning som dessutom är genomförd över nätet vilket kan tänkas ge fördel för partier med många unga väljare. Mycket kan såklart också hända fram till riksdagsvalet 2010. Samtidigt är det förstås roligare att stödet ökar än att det minskar för de Gröna.

Läs hela rapporten från United Minds här>>

Intressant?
Andra skriver om: Val 2010, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Piratpartiet, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Opinionsundersökning, Politik.

3 thoughts on “Miljöpartiet ökar i ny opinionsmätning, nu dubbelt så stora som i valet 2006

  1. @Greyman

    Jag hämtar den från United Minds opinionsundersökning, den som jag har hämtat all data i inlägget från. Rekommenderar att du tar dig en titt på deras rapport, se länken längst ner. Alla seriösa opinionsundersökningar kollar upp vad respondenterna har röstat på eller tänkt rösta på tidigare.

  2. @Niklas

    PP befinner sig onekligen i ett guldläge, de behöver inte göra någoting utan vinner opinion på andras dåliga politik!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>