S öppnar för samarbete över blockgränser

I DN idag kan man läsa att SD hamnar över riksdagsspärren i en ny mätning från Synovate. De Rödgröna leder över Alliansen, men inte tillräckligt för att få egen majoritet, på grund av SD. Mona Sahlin anser att om detta blir valresultatet så ska man försöka bilda en blocköverskridande majoritetsregering. Reinfeldt däremot menar att en sådan blocköverskridande överrenskommelse bara skulle gynna missnöjespartier som SD och hänvisar till erfarenheter från Europa.

Vad jag undrar är dock om detta verkligen stämmer? Tyskland styrdes ju av en stor koalition av borgerliga CDU och Socialdemokraterna, vilket inte verkade gynna extremisterna nämnvärt, men däremot skada Socialdemokraterna.

För det andra är det skillnad på att skapa en storkoalition och att bilda en mittenregering. Jag kan verkligen tänka mig att många väljare skulle känna sig desillusionerade om ALLA partier verkar sitta i samma båt. Men det är det ju inte heller frågan om här, utan bara att man ska bryta upp de artificiella blockgränserna. Tvärtom verkar det finnas ett stöd för blocköverskridande överrenskommelser bland svenska folket.

Jag tycker det vore självklart att i en situation som den ovan släppa tidigare allianser och samarbeten och gå in mer förutsättningslöst i nya förhandlingar, så får man ser vilka alternativ som kommer ut av det.

Noterar även att Miljöpartiet går fram även i denna mätning, till 9,1%, högsta siffran hos Synovate sen 1996.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 thoughts on “S öppnar för samarbete över blockgränser

  1. Bloggägaren har fel på varenda punkt. Han glömmer helt bort demokratiaspekten. Det scenario som förespråkas här betyder att det är makteliten som bestämmer hur det ska regeras. Det betyder INTE att folket får välja sida längre.

  2. Hej "Anonym",

    jag förstår inte vad du menar? Det är väl självklart att partierna väljer vilka de ska samarbeta med, hur tänkte du annars att det skulle se ut? Och om 4-5% av folket röstar på SD betyder det ju knappast att de självklart ska får vara med och bestämma.

    Vi har en representativ demokrati och om medborgarna inte tycker att deras parti representerar dem på ett bra sätt får de rösta på något annat parti (eller ännu bättre, engagera sig själva i partiet och se till att det blir förändring).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>