Uppdrag Granskning sågar regeringens klimatpolitik

Dagens avsnitt av Uppdrag Granskning är en enda lång sågning av regeringens klimatpolitik. Framför allt fokuserar man på miljöminister Andreas Carlgren som gått från progressiv miljövän till motorvägskramare. I programmet gör man dessutom en pedagogisk genomgång av alla de problem som byggandet av förbifart sthlm för med sig. Kritiken mot regeringen och Carlgren som förs fram i programmet bygger nämligen på att dessa i stort sett går emot alla expertutredningar som olika myndigheter har genomfört inför byggandet av förbifarten.

Carlgren uppvisar i programmet en rena 1984-tendenser vad gäller politiskt nyspråk. Han vägrar konsekvent erkänna att byggandet av Sveriges dyraste motorväg på något sätt skulle leda till ökade utsläpp. Allt kommer ändå lösa sig, resonerar Carlgren, eftersom bilarna snart kommer drivas med miljövänligt bränsle. Något som till och med Vägverket (som knappast gjort sig kända för att vara miljövänner) inte kan hålla med om.

Vad borde då göras istället? Satsa de enorma resurserna som ska läggas på vägen på att bygga ut kollektivtrafiken! Som ett mantra upprepar Carlgren att politiker inte ska hindra människor att resa: det tycker inte jag heller, jag vill bara att de reser mer med kollektivtrafik och mindre med stadsjeepar! Men för Carlgren verkar det helt enkelt vara ett argument för att slippa ta de svåra besluten.

Och visst ska vi satsa på att utveckla tekniken. Men vi ska försöka få folk att tro på grundlösa, utopiska visioner om att detta kommer lösa alla våra problem. Som flera av experterna i programmet konstaterar så krävs det både teknikutveckling och kraftigt minskad biltrafik för att nå upp till klimatmålen.

I programmet görs liknelsen med USA:s tidigare position i klimatförhandlingarna: den amerikanska livstilen är inte förhandlingsbar. USA var åtminstone ärliga. Reinfeldt däremot står och använder stora ord om hur vi alla måste ta vårt ansvar för att minska effekten av klimatförändringarna när han talar inför internationella församlingar. Men vi svenskar ska tydligen inte behöva ändra något. Vi ska åka mer bil, luta oss tillbaka och lita på att tekniken löser allt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 thoughts on “Uppdrag Granskning sågar regeringens klimatpolitik

  1. Jag ser två attityder som väldigt beklämmande. Det ena är att regeringen inte vågar tala om livsstilsändringar i positiv bemärkelse. "Vi ska inte tvinga folk". Men vår infrastruktur idag tvingar ju fram det beteende vi ser idag. Varför är vår livsstil idag mer frivillig än den vi har i ett hållbart samhälle?

    Det andra är när Magnus Andersson från CUF står i studion och talar sig varm för teknikutveckling, och på frågan om vi inte borde ha minskad bilism OCH teknikutveckling avfärdar minskningen som ointressant på ett globalt plan. För teknikutveckling, den kan vi exportera till behövande länder. Vad är det för snäv syn på teknologi? Är teknologi bara sådant som har skruvar? När vi ställer om vår livsstil krävs också nya idéer och lösningar som också går att exportera.

  2. Ja, det hela är bedrövligt ur flera perspektiv. Precis som du säger påverkar man ju alltid människors val, vare sig man underlättar för dem att ta bilen eller ta tåget.

    Men det värsta är nog ändå det som jag uppfattar som oärligheten, att tala om motorvägen som miljövänlig trots att det uppenbarligen inte är så. Det känns som att vi kommer närmare en mer amerikansk politisk debatt, där alla som tycker fel avfärdas som "socialister" utan någon debatt om sakfrågorna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>