Avreglering ingen vinst för konsumenten

Ännu en gång har avreglering och privatisering lett till ökade kostnader för konsumenterna. Vi har sett det på elmarknaden och nu får vi se det på läkemedelsmarknaden som regeringen nu avreglerar i samma veva som man privatiserar stora delar av apoteket. DN berättar att läkemedelsbolag har passat på att höja priserna på receptfria läkemedel inför att dessa ska börja säljas i vanliga butiker.

“Av Apotekets 50 mest sålda receptfria läkemedel höjdes priserna på ett trettiotal produkter mellan januari och oktober 2009. Det visar en genomgång DN Ekonomi gjort. Under perioden skedde bara en enda prissänkning. Det var på magsårs-medicinen Omeprazol där det funnits en kraftig prispress de senaste åren.

Den genomsnittliga prishöjningen var drygt 11 procent. På sex produkter höjdes priset med över 20 procent. Hostmedicinen Theracough fick den största höjningen med närmare 50 procent.”

Detta borde inte vara förvånande – ge marknaden fria händer och den kommer att försöka öka sin omsättning och vinst. Motiveringen till att avskaffa monopolet har varit att öka tillgängligheten och sänka priserna på läkemedel. Tillgängligheten på attraktiva orter som Stockholm kommer säkerligen öka genom att det kommer dyka upp apotek som har längre öppettider. Risken är dock att den minskar på mindre orter utan samma “marknadspotential”. Vad gäller priser riskerar man att få samma utveckling som i Norge, där priserna ökade kraftigt efter privatiseringen av apoteksmarknaden. Man bör även beakta att Sverige redan har billigare läkemedel än genomsnittet i Europa.

Nu är det för tidigt att sia om vad som kommer hända vad gäller priserna i Sverige. Det positiva med privatiseringen av Apoteket är att man valt att behålla en del av apoteken i statlig regi. Detta kan leda till en mer välfungerande marknad, då de statliga Apoteket kan bidra till att pressa de privata aktörerna och hålla priserna nere. Det är också en god sak att man valt att sälja ut en del av apoteken till storföretag och en del till mindre aktörer. Frågan är dock vad regeringen har för planer för framtiden? Vill man på sikt sälja ut allt? Risken är dessutom att de stora aktörerna efterhand tar över de små tills vi får, som inom så många andra marknader, ett fåtal stora privata aktörer som kan styra marknaden som de vill.

2 thoughts on “Avreglering ingen vinst för konsumenten

 1. Myten om att allt blir billigare med ökad konkurrens verkar sitta benhårt i den svenska debatten, det stämmer nämligen inte alltid, utan det är ofta tvärtom faktiskt. Det är inte så svårt att lära sig hur de ekonomiska reglerna hänger ihop. På en marknad där många kan delta blir priserna lägre, på en oligopolmarknad (i detta fall 4 stycken som styckar upp vissa delar av apoteksbolaget) så fungerar det inte, utan det blir tvärtom dyrare.
  jag förklarar närmare i min blogg…
  http://lennarts.bloggsida.se/samhalle/moderna-myter-myt-1

 2. Jag håller i stort helt med dig i det du skriver i ditt inlägg. Dock undrar jag om inte priserna på telemarknaden har sjunkit? Detta skulle dock kunna bero på den tekniska utvecklingen snarare än konkurrensen. Alternativt att det av någon anledning finns en fungerande marknad inom den sektorn till skillnad från de andra.

  Jag kan tipsa om boken “Sälj hela skiten”, finns mycket att hämta i den för de som är skeptiska mot löften om frälsning genom fri marknad.

  Mvh
  Thomas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>