Jag skippar psykologyrket, blir jobbcoach istället

Regeringen har avsatt 2,9 miljarder kronor till nya coacher under en treårsperiod, som ska komplettera AMS och hjälpa arbetslösa till arbete. Det är dock oklart hur stor effekt denna coachning kan tänkas ha, och satsningen har fått återkommande kritik, både från oppositionen och från branschens egna organisationer.

Coacher får 20 000 kr (!) per person som de tar emot. Totalt har 1 miljard kronor rullat iväg på detta. Idag kunde man i Aktuellt se resultatet av en undersökning om hur nöjda arbetslösa i Västsverige var med den jobbcoachning de fått. Kritiken var hård: “Jag behöver ingen terapeut, det hade varit bättre att pengarna öronmärkts för en utbildning.” “Det är sanslöst mycket pengar för att få lära sig hur en arbetsintervju går till.” “Oseriöst så det skriker om det.”

Talande är att endast 2% säger sig ha fått jobb efter coachningen. Detta är betydligt lägre än de siffror som Trygghetsrådet (som betalar coacherna) enligt SVT anger, nämnligen 70%. Men hör och häpna, dessa senare siffror baseras tydligen bara på vad coacherna själva har uppgett, man har inte frågat de arbetslösa! Det övergår mitt förstånd hur man kan ha så dålig kvalitetskontroll.

Nåja, de 98% som inte fick jobb får väl bli jobbcoacher…

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>