Moderater värnar viss integritet

Expressen hade för några dagar sen en utmärkt ledare som tar upp problemet med hemliga donationer till partierna – ett system som för länge sen försvunnit från de flesta demokratiska länder. Problemet är förstås att donationer förpliktigar, man biter inte den hand som föder en. Det blir alltså en möjlighet för förmögna privatpersoner och organisationer att potentiellt sett påverka politiken i hemlighet.

De flesta partier i Sveriges riksdag vill också ändra på detta. En bra lösning skulle kunna vara att alla donationer över en viss storlek skulle tvingas vara offentliga, just eftersom det är de stora donationerna som är känsliga. Detta skulle leda till att väljarna själva kunde bilda sig en uppfattning om partiernas finansiärer och göra ett mer informerat val.

Varför sker då inte denna förändring? För att Moderaterna och Kristdemokraterna sätter sig emot. Det kan nog vara det ultimata hyckleriet att rösta igenom FRA-lagen, men sen hävda att man inte vill göra donationerna offentliga för att detta skulle inkränka på donatorernas intergritet.

Självklart handlar det om egenintresse. Moderaterna tror att de kommer förlora på att det blir offentligt vilka företag och välbärgade personer som bidrar till deras parti. Kristdemokraterna vill antagligen inte att folk ska se vilka frikyrkor som sponsrar dem.

Om det blir en rödgrön regering efter nästa val hoppas jag att man omgående tar tag i detta demokratiproblem, ett av de få områden där USA faktiskt ligger före Sverige. Till och med DN, som numera annars ofta framstår som ett medlemsutskick från Moderaterna, tycker att väljarna har rätt att få reda på vem eller vilka som skänker pengar till politiska ändamål.

Läs mer om frågan i DN här och här.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>