Jan Björklund dribblar med siffror

Journalisten Tomas Ramberg ställer Jan Björklund mot väggen i Ekots lördagsintervju. Det blir stor humor när Ramberg på punkt efter punkt visar att Björklund antingen ljuger, friserar siffrorna eller helt enkelt inte har koll. Exempel:

Jan Björklund har precis som Fredrik Reinfeldt dessutom dribblat med siffror kring sysselsättning. Sysselsättningen har ökat påstår Björklund i programmet, men Ramberg påpekar att befolkningen ökat och arbetslösheten ökat.

Jan Björklund och Göran Hägglund hävdade i partiledardebatten att hälften av Sveriges energi kommer från kärnkraft. Det stämmer dock inte enligt energimyndigheten, utan det handlar snarare om 36 %. Björklund med flera menar även att bristen på kärnkraft leder till att vi importerar stora mängder kolkrafts-el. Denna importerade visar sig dock stå för cirka 3 % av Sveriges elförbrukning.

Folkpartiet vill som bekant att privata företag ska stå för hela räkningen för konstruktionen av nya kärnkraftverk. Ramberg hänvisar till en nyligen publicerad undersökning som visar att det är enorma kostnader och risker förknippade med att bygga kärnkraftverk, och att det är mycket osannolikt att något privat företag skulle vara intresserade av detta. Den nya reaktor man nu bygger i Finland har blivit försenad 3 år och blivit 60% dyrare än beräknat. Björklund har svårt att förklara vad det egentligen finns för argument för att någon skulle vara intresserad av att bygga kärnkraft utan att det sponsras av staten.

Man kan nästan höra hur Björklund skruvar sig på stolen under intervjun.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,One thought on “Jan Björklund dribblar med siffror

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>