Naturligt att ta en tupplur

Dn skriver idag om en studie som tyder på att man förbättrar sin inlärningsförmåga om man först får ta en tupplur. Jag har tidigare skrivit om ny forskning kring sömn och tupplurar på Sömnbloggen. Det verkar faktiskt vara så att det är naturligt att sova mer än en gång per dygn. Alla andra däggdjur gör det, och tidigare i vår historia verkar vi också ha gjort det. Under jordbrukssamhället var det till exempel vanligt att gå och lägga sig när man kom hem efter dagens arbete och sen gå upp sent på kvällen. En del forskare menar att den eftermiddagströtthet man kan känna är en signal om att vi borde ta en tupplur, alltså inte som många tror, att vi har ätit för mycket till lunch.

Ny forskning tyder också en mängd positiva effekter av tupplurar. Inlärningsförmågan och koncentrationsförmågan förbättras efter en tupplur. Det behöver inte heller ha någon negativ effekt på sömnen, såvida man inte lider av sömnproblem.

Frågan är hur lång en tupplur ska vara? Det beror på vad man vill uppnå med den. Beroende på hur länge vi sover så kommer vi in i olika sömnstadier. Om man vill ta en snabb tupplur och sätta igång och arbeta direkt efter bör man max sova 45 minuter. Risken är annars att man kommer ner i djupsömnsstadierna, vilket gör att det blir svårare att vakna och att man kan känna sig trött och groggy upp till en timme efter tuppluren. Om man dock sover 90 till 120 minuter kan man lyckas gå igenom alla sömnstadier och ändå inte känna sig trött när man vaknar.

Ett annat intressant tips för den som vill kunna hoppa och direkt från tuppluren är att dricka en kopp kaffe innan man lägger sig. Det tar nämligen 20-30 minuter innan koffeinet får effekt, och på så sätt kan man  vid en kortare lur vakna lagom till att effekten kickar in.

Läs mer om tupplurar här>

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>