Framgångar för rödgröna i Frankrikes regionval

Mellan den 14:e och 21:a mars hölls regionval i Frankrike. Vänstern har länge haft det kämpigt i Frankrike, men resultatet från detta val kan nog verka uppiggande. Tillsammans med de Gröna fick vänsterblocket 54,5% av rösterna och majoritet i 25 av 26 regioner! De gröna fick själva ca 14%, i vissa regioner upp mot 18 %. Högerblocket lyckades samla 36,3 % av rösterna medan främlingsfientliga Nationella fronten (Front national) fick 9,2 %.

Rödgrön reda verkar alltså kunna vara en vinnande kombination. Men även om detta resultat är glädjande är det inte självklart att det leder till framgång i de nationella valen: de rödgröna fick bra resultat i förra regionvalet, men Sarkozy kunde ändå vinna presidentvalet. 

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

One thought on “Framgångar för rödgröna i Frankrikes regionval

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>