Israel på krigsstigen

Sorgliga nyheter idag om bordningen av fartygen från Ship to Gaza. Som någon påpekat så är Ship to Gaza inte en ren hjälporganisation utan en politisk sådan, som vill uppmärksamma situationen för invånarna i Gaza. Detta innebär dock knappast att det är fritt fram att på internationellt vatten borda fartyg och skjuta ihjäl passagerarna. Som DN:s korrespondent Nathan Sachar påpekar kunde man lätt hindrat fartygen att komma fram genom att skjuta sönder deras propellrar, om det var enda målet. Troligen handlar det om att man velat statuera exempel. Man kan tycka olika saker om konflikten i Mellanöstern. Men Israel har blivit mästare i att bryta mot internationell rätt och är utan tvivel den starkare parten i konflikten.

Ljuset i mörkret är väl att de flesta svenska politiker (förutom Niklas Wykman) tycks eniga i att fördöma Israels agerande.

4 thoughts on “Israel på krigsstigen

 1. Israel hävdar att massakern på civila var motiverat, eftersom deras soldater blev attackerade och att de handlade i självförsvar.

  Men de blev attackerade när de bordade ett fartyg på internationellt vatten som de inte har någon laglig rätt att gå ombord på, de betedde sig som pirater som kapar handelsskepp utanför Somalias vatten.

  Förmodligen blev soldaterna attackerade av civila som agerade reflexmässigt utan att tänka i en situation där besättningen blev överlumpad.

  Men vems självförsvar talar vi om här? Det här kommer att bli en brännande juridisk fråga!

  Läs hela artikel på:

  http://darenpagatan.blogspot.com/2010/05/israel-attackerade-ship-to-gaza.html

 2. @Jorgen

  Jag kan inte se klippet med min webbläsare, men MEMRI är ju ökända för sin antiarabiska hållning, så de är knappast en trovärdig källa i dessa sammanhang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>